Verduurzamen tijdens de looptijd van je hypotheek

Sinds 1 december 2020 is Nathalie van der Hoeven gestart bij Hypotheek Visie als franchisenemer, in omgeving Westland. Het overgrote gedeelte van haar klanten begint pas aan het verduurzamen van hun woning te denken tijdens de beheerfase van de hypotheek. Zij vertelt waarom het nog makkelijker moet worden om je woning te verduurzamen, ook als je al een paar jaar in je huis woont.

Aandacht voor verduurzaming tijdens hypotheekgesprekken

“Mensen gaan pas echt nadenken over het verduurzamen van hun woning wanneer ze al een tijd in het huis wonen. En dat is natuurlijk ook hartstikke logisch. Als een klant een woning gaat aankopen heeft diegene maar één doel voor ogen: het huis krijgen. Je moet als hypotheekadviseur dus zelf actief duurzaamheid onder de aandacht brengen in je hypotheekgesprekken.”

Verduurzaming tijdens de beheerfase van de hypotheek

Maar natuurlijk staat Nathalie ook klaar voor haar klanten wanneer zij hun huis besluiten te gaan verduurzamen terwijl de hypotheek al loopt. “Klanten komen vaak zelf naar ons toe met een plan om te gaan verduurzamen. Zij hebben dan al zelf bedacht hoe ze hun huis willen gaan verduurzamen. Maar we bieden onze klanten ook een nazorgservice aan; Financieel Visie. Hier moet je als klant wel nadrukkelijk voor kiezen; het is een betaalde dienstverlening. Maar dan plannen we wel één keer in de twee jaar een gesprek in om samen te bespreken welke veranderingen er in de situatie zijn en welke mogelijkheden ze hebben op het gebied van verduurzaming. Mensen hebben toch veel meer zicht in wat ze graag willen in huis als ze er al even wonen.”

Dromen voor de toekomst

Om nog meer verduurzaming te stimuleren zet Hypotheek Visie ook in op online marketing via social media. Hiermee proberen ze meer klanten te overtuigen hun woning te verduurzamen. Maar Nathalie heeft nog meer ideeën over hoe we met z’n allen duurzaam wonen kunnen versnellen. “Het proces voor verduurzamen in de beheerfase moet laagdrempeliger en simpeler worden voor klanten. Nu moeten ze bij hun aanvraag een hele stapel documenten aanleveren, zoals taxatierapporten en werkgeversverklaringen. Dat moet makkelijker. Het zou heel mooi zijn als klanten tijdens de beheerfase een energiebespaarbudget kunnen aanvragen zonder al deze documenten weer aan te moeten leveren. Dit is natuurlijk echt toekomstmuziek, maar ik denk wel dat we daar heen zouden moeten bewegen om verduurzaming zo toegankelijk mogelijk te maken voor klanten.”

Ben jij hypotheekadviseur en wil je meer weten over duurzaamheid? Of ben je van plan om je (toekomstige) woning te verduurzamen en weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je graag verder bij de Duurzaamheidsdesk! Onze duurzaamheidsexpert Alexandra beantwoordt graag al jouw vragen.