Hypotheek in 2024, wat verandert er?

De spelregels voor hypotheken veranderen in 2024 behoorlijk. Dat kan relevant zijn als je een huis wilt kopen of al een hypotheek hebt. De belangrijkste wijzigingen hebben we voor je op een rij gezet. De nieuwe leennormen volgen het advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Meer lenen voor een energiezuinige woning

De maximale hypotheek hangt vanaf 2024 mede af van het energielabel van het huis dat je koopt. Hoe beter dat is, hoe meer je kunt lenen zonder extra voorwaarden. Bij woningen met energielabel C en D is dat € 5.000 extra, bij huizen met energielabel A en B € 10.000 extra. Koop je een super duurzame woning? Dan kan het extra leenbedrag oplopen tot € 50.000, als je huis een label A++++ heeft met een energieprestatiegarantie van tenminste tien jaar.

Stimuleren verduurzamen eigen woning

Koop je een woning met een slechter energielabel dan kun je vanaf 2024 een extra bedrag lenen om de woning te verduurzamen. Dat bedrag moet je dan wel besteden aan verduurzaming van je huis. Voor woningen met label E,F en G is dit bedrag vastgesteld op 20.000 euro en voor label A of B is dit 10.000 euro. Een volledig overzicht van de extra te lenen bedragen vind je onderaan deze pagina.

Ook zijn subsidies beschikbaar voor verduurzamingsmaatregelen en voor huiseigenaren met een laag inkomen zijn er via het Nationaal Warmtefonds mogelijkheden om duurzame maatregelen te financieren. Daarnaast bieden veel gemeenten financieringen aan via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SvN).

Hypotheek en studieschuld

Heb je een studieschuld? Dan kun je minder lenen voor een hypotheek. Nu kijkt de bank nog naar het feitelijke schuldbedrag en telt een percentage daarvan op bij je maandlasten. Vanaf 2024 gaat de bank uit van het werkelijke bedrag dat je maandelijks betaalt. Dit maakt overigens niet veel verschil het bedrag wat je maximaal kan lenen.

Extra leenruimte voor alleenstaanden

Alleenstaanden met een inkomen van minimaal 28.000 euro kunnen vanaf volgend jaar 16.000 euro extra lenen. Dit extra bedrag biedt alleenstaanden iets meer financiële ruimte bij het kopen van een woning.

Overzicht extra leenruimte bij verduurzaming