Kleine aanpassingen voor een duurzamere woning

Zonnepanelen, warmtepompen, dakisolatie; allemaal hele goede manieren om je huis te verduurzamen. Maar voor je aan deze grote verbouwingen gaat beginnen, kun je jouw energieverbruik en jouw maandkosten ook omlaag brengen met kleinere verduurzamingsmaatregelen. Wist je bijvoorbeeld dat… 

…Een tochtklep voor je brievenbus jouw warmte binnenhoudt?

De grootste energieslurper in jouw woning is waarschijnlijk de brievenbus. Door de opening komt er niet alleen tocht binnen, maar verdwijnt ook de warmte. Met een tochtklep zorg jij ervoor dat je die warmte lekker binnenhoudt.

…Tochtstrips altijd een goed idee zijn

Niet alleen bij jouw brievenbus verdwijnt warmte en komt tocht binnen. Ook bij kieren en naden van je deuren en ramen kan de warmte ontsnappen. Maak daarom al jouw kieren in je huis dicht met tochtstrips en je zal direct verschil merken.

…Je vaak gratis gebruik kan maken van energiebesparende producten via je gemeente?

Veel gemeentes in Nederland hebben ervoor gekozen om bewoners te helpen door met een energiebesparingsbudget- of box. Kijk op de website van jouw gemeente om te ontdekken waar jij recht op hebt.

…Korter douchen een groot verschil maakt?

In Nederland houden we van douchen: gemiddeld staan we er 9 minuten onder. Door kortere douches van 5 minuten te nemen bespaar je als gemiddeld huishouden op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas. Met deze besparing kan je anderhalf jaar lang koken!

…Een waterbesparende douchekop jouw gas- en waterverbruik kan halveren?

Wil je niet korter douchen, maar wel besparen? Ga dan voor een waterbesparende douchekop. Een douche verbruikt normaal gesproken 10 tot 13 liter per minuut. En dat is best veel. Met een waterbesparende douchekop kun je dit terugbrengen naar 4,7 tot 6 liter per minuut. Groot verschil dus!

Een hoop kleine aanpassingen kunnen dus al een wereld van verschil maken! Meer weten? Neem dan contact op met onze Duurzaamheidsdesk.