Ontdek de 6 meestgestelde vragen aan de Vista Duurzaamheidsdesk.
Dagelijks beantwoordt onze duurzaamheidsexpert Alexandra de meest uitlopende vragen. Bijvoorbeeld over Energielabel-A rentekorting, een bouwdepot en subsidies. Je kunt met al je vragen terecht bij onze Duurzaamheidsdesk. Om het jou (en Alexandra) nóg iets makkelijker te maken, hebben we de meestgestelde vragen op een rijtje gezet.
Kan ik meer lenen als ik mijn woning ga verduurzamen?
Jazeker! Normaal gesproken kun je maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Wanneer je investeert in energiebesparende maatregelen kan je tot maximaal 106 procent van de waarde van de woning, en mogelijk ook tot maximaal 106 procent van je inkomen, lenen. Dit geldt zowel bij de aankoop als bij de verbouwing van je woning. Voorwaarde is wel dat het budget volledig besteed wordt aan energiebesparende voorzieningen.
Wat verstaan we onder energiebesparende maatregelen?
Er zijn ontzettend veel manieren om je woning te verduurzamen. Wil je weten welke duurzame maatregelen allemaal onder energiebesparende maatregelen vallen? Gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, leidingisolatie, hoog rendement beglazing (ten minste HR ++), energiezuinige deuren, kozijnen, douche-warmteterugwinningsysteem, energiezuinige ventilatiesysteem, warmtepompen, en zonnepanelen. Weten wat voor jouw huis de eerste stap is? Doe dan een Bespaarcheck of neem contact op met onze Duurzaamheidsdesk.
Kan ik de kosten van verduurzaming financieren?
Ja, dat kan. Als je gaat verduurzamen is het mogelijk om hiervoor een financiering af te sluiten.Het geld komt op een bouwdepot te staan. Hieruit betaal je de facturen. We raden je wel aan om eerst met je adviseur te bespreken of het voordeliger is om spaargeld in te brengen of om je lening op te hogen. Let op, de minimale hoogte van een nieuwe lening is 10.000 euro.
Kom ik in aanmerking voor subsidie als ik mijn woning ga verduurzamen?
Goed nieuws! De subsidies zijn verbeterd in 2022. Je kunt voor verschillende energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, zonneboilers en warmtepompen, subsidie krijgen. Voorwaarde is wel dat je binnen 2 jaar minimaal 2 maatregelen treft. Meer informatie, een stappenplan en een rekentool vind je hier.
Hoe lang mag ik het geld in een bouwdepot laten staan?
Een bouwdepot voor een verbouwing van een bestaande woning loopt 6 maanden, ook voor energiebesparende maatregelen. Je kunt altijd een kosteloze verlenging aanvragen als je meer tijd nodig hebt voor je verbouwing.
Krijg ik Energielabel-A rentekorting wanneer ik mijn woning naar energielabel A verduurzaam?
Wanneer je een Vista hypotheek hebt en labelstappen maakt(van energielabel B t/m G naar een energielabel A) kun je Energielabel-Arentekorting aanvragen. We hebben hier wel een geldig geregistreerd Energielabel-A voor nodig. Hoe je een energielabel aanvraagt lees je hier. Heeft jouw woning een Energielabel-A ontvangen? Gefeliciteerd! Je kunt de Energielabel-A rentekorting aanvragen door deze te mailen naar klantenservice@vistahypotheken.nl.
Zo, dat waren ze. De 6 meestgestelde vragen aan onze duurzaamheidsexpert Alexandra. We kunnen ons natuurlijk goed voorstellen dat je nog veel meer vragen hebt. De route naar energielabel A is niet altijd makkelijk, maar het zeker waard! Met een A-label is je woning niet alleen comfortabel, duurzaam en goed voor de planeet, je voelt het voordeel ook nog eens in je portemonnee.