De ‘brondatareis’ is nu echt gestart: ga je met ons mee?

Het zal je vast niet ontgaan zijn: sinds eind september kun je ook bij Vista je aanvragen met Ockto indienen. En binnenkort kan dat ook met aanvragen van iWize en Datakeeper. Voor die laatste zijn we nu – samen met Quion – druk bezig met alle voorbereidingen. Met de implementatie van Ockto hebben we een belangrijke eerste en grote stap gezet om het aanvragen van een hypotheek simpeler en voorspelbaarder te maken. Daarmee begint de brondatareis nu echt.

Gebruik van brondata

Het gebruik van brondata faciliteren is één, maar nog veel belangrijker is ervoor te zorgen dat aanvragen daadwerkelijk met een brondata-sleutel binnenkomen. Uit de marktcijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat hier nog wel een wereld te winnen valt. Van alle aanvragen in 2024 had gemiddeld 5% een brondata-sleutel. Dit betekent dat maar liefst 95% van alle aanvragen nog volledig op basis van documenten gaan.

Kijkend naar onze eigen cijfers, blijkt dat bijna 1 op de 4 aanvragen een brondata-sleutel bevat. Ten opzichte van het marktgemiddelde (5%) is dit iets waar ik uiteraard trots op ben, maar ook bij ons is er nog genoeg ruimte om te groeien.

Inkomensbepaling Loondienst (IBL)

Al sinds 2016 is het namelijk mogelijk om je aanvragen in te dienen op basis van de vervanger van de werkgeververklaring. Helaas blijkt uit cijfers van HDN dat het marktgemiddelde voor IBL al geruime tijd schommelt rond de 10%. Bij Vista zitten we momenteel net onder de 15%. Wat wel mooi is om te zien: bij meer dan 1 op de 2 aanvragen met IBL wordt geen salarisstrook meer meegeleverd. Zo wordt de kracht van brondata echt benut bij IBL.

Onbekend maakt onbemind

Maar het gezegde ‘onbekend maakt onbemind’ geldt ook voor het gebruik van brondata. Onderzoek voor IBL toont bijvoorbeeld aan dat adviseurs die meer bekend zijn met IBL, dit ook vaker gebruiken. Van adviseurs hoor ik als reden om IBL niet te gebruiken vaak dat je met de werkgeversverklaring meer kunt lenen. Hier ben ik het deels eens, want niet iedere aanvraag is op basis van 100% Loan to Income (LTI). Mijn oproep is dan ook: gebruik IBL in de bemiddelingsfase altijd als het past. Dit scheelt uiteindelijk veel gedoe in het acceptatieproces. Een werkgeversverklaring heeft namelijk +/-30 invoervelden en dan wil er nog wel eens iets mis gaan. Voor advies kun je uiteraard wel gewoon de werkgeversverklaring gebruiken.

Eerder vertelde Alex Erlings in een interview dat ik met hem had voor het SEH Magazine dat hij de potentie van Ockto pas zag toen hij het gewoon ging proberen. Hij was verbaasd over de hoeveelheid informatie die je allemaal al vroeg in het proces ontvangt. Dit maakt het gesprek met de klant persoonlijker en hij is minder tijd kwijt aan het vullen van het adviesdossier.

Onjuiste data een belemmering?

Tijdens de adviseursarena over brondata – georganiseerd door HDN vanwege het Convenant Brondata – kwam meerdere keren naar voren dat onjuiste gegevens een reden zijn om brondata niet te gebruiken. Het blijkt hier vooral te gaan om de hypotheekgegevens uit de Vooraf Ingevulde Aangifte van de Belastingdienst. Deze data is verouderd en niet alle relevante informatie staat letterlijk in deze bron, zoals het rentepercentage. Daardoor maken dataleveranciers een schatting van het rentepercentage op basis van de wel bekende data. En een tussentijdse extra aflossing zorgt dan bijvoorbeeld al snel voor een onjuiste uitkomst.

Uiteraard hebben adviseurs hiermee een punt. Toch wil ik tegen hen zeggen: focus je op alle informatie die wél juist is. Dit zal, zoals Alex Erlings ook zegt, een enorme verrijking voor je gesprek zijn. Verder is het goed om te weten dat HDN, Ockto en Vista eerder dit jaar al samen onderzochten of je actuele hypotheekgegevens kunt delen via de app van dataleveranciers als Ockto. Hieraan wordt binnenkort met andere geldverstrekkers en dataleveranciers een vervolg gegeven. Binnenkort vertellen we je hierover meer!

Ga je mee op brondatareis?

Bij Hypovak in september konden adviseurs zich bij de Vista Buzz aanmelden voor een ‘brondatareis’ met Ockto en Alex Erlings. De aanmeldingen stroomden massaal binnen. Met een geselecteerd gezelschap van tien intermediairs doorlopen we binnenkort een volledig implementatietraject, waarbij Alex Erlings toelicht hoe hij brondata inzet richting klanten. Alles wat we tijdens deze reis leren, delen we met jou in een reisverslag. Hopelijk weten we hiermee de dan nog twijfelende adviseur te stimuleren om ook op ‘brondatareis’ te gaan.