Renteopslag verlagen

Soms heb je te maken met een renteopslag. Deze opslag is onderdeel van je hypotheekrente. De hoogte ervan hangt af van hoeveel je leent ten opzichte van de marktwaarde van je woning. Je renteopslag kan dalen door (extra) af te lossen of als je huis meer waard is geworden. Kom je in aanmerking voor een lagere opslag? Dan passen we dit automatisch voor je aan.

Renteopslag: wat is dat eigenlijk?

Een renteopslag (of risico-opslag) is een onderdeel van je hypotheekrente. We rekenen deze opslag omdat we als geldverstrekker een risico lopen. Hoe hoger je lening is in verhouding tot de woningwaarde, hoe groter ons risico. De renteopslag wordt vastgesteld aan de hand van tariefklassen.

 Vista kent deze tariefklassen:

 Hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

  • Geen renteopslag

 Hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

  • hypotheken met een hoofdsom die lager of gelijk is dan 60% van de waarde van je huis
  • hypotheken met een hoofdsom die lager of gelijk is dan 80% van de waarde van je huis
  • hypotheken met een hoofdsom die lager of gelijk is dan 90% van de waarde van je huis
  • hypotheken met een hoofdsom die lager of gelijk is dan 95% van de waarde van je huis
  • hypotheken met een hoofdsom die hoger is dan 95% van de waarde van je huis

Hoe lager de tariefklasse, hoe minder renteopslag je betaalt. Door voldoende af te lossen op je lening, kom je in een lagere klasse terecht.  Je renteopslag passen we dan automatisch voor je aan. In dat geval betaal je dus minder rente en gaat je maandbedrag omlaag. Op onze rentepagina zie je hoe de tariefklassen zijn opgebouwd.

Wat bepaalt jouw renteopslag?

De tariefklasse van jouw renteopslag is een samenspel van drie dingen:

1. De waarde van je woning
We gaan uit van de waarde van jouw woning die is bepaald toen je de hypotheek afsloot, tenzij je in een later stadium een andere waarde aantoont met een gevalideerd taxatierapport of Vista Desktop Taxatie van Calcasa.

2. De hoogte van je lening
Vervolgens kijken we naar de hoogte van je lening. We houden rekening met de (extra) aflossingen die je al hebt gedaan.

 3. Het moment waarop jij je rente hebt vastgezet
Hypotheekrentes wijzigen continu. We gaan uit van de datum waarop jouw rente is vastgezet. De precieze rentes van dat moment staan in een rentetabel. Benieuwd naar de rentetabel van jouw hypotheek? Je vindt die in het rentearchief op onze rentepagina. Je adviseur kan je vertellen welke rentetabel hoort bij jouw hypotheek.

Hoe kan jouw renteopslag omlaag?

Je kunt in een lagere tariefklasse terechtkomen door je lening af te lossen of als je woning meer waard is geworden.

Aflossen
Je renteopslag daalt automatisch als:

  • je door je maandelijkse aflossingen op je hypotheek in een lagere risicoklasse komt
  • je extra aflost op je hypotheek en daardoor in een lagere risicoklasse komt

Woning meer waard
Heb je het idee dat de marktwaarde van je huis is gestegen? Dan kan een taxatie van je huis zinvol zijn. Als daaruit blijkt dat je woning meer waard is geworden, en dat je hierdoor in een lagere risicoklasse valt, dan passen we de renteopslag hierop aan. Het aantonen van een hogere marktwaarde kan via een Vista Desktop Taxatie van Calcasa of gevalideerd taxatierapport.

Kijk hier of je een Vista Desktop taxatie kan aanvragen.

Let op: een taxatie brengt kosten met zich mee. Ook weet je vooraf niet of de woningwaarde voldoende gestegen is om in een lagere risicoklasse uit te komen. Maak voor jezelf de afweging of deze kosten opwegen tegen het voordeel van een lagere renteopslag.

Wanneer daalt je renteopslag niet?
Je renteopslag daalt niet meer als je al in de laagste risicoklasse zit. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan geldt daarvoor één vast tarief, dat dus niet kan dalen of stijgen.

Renteopslag verlagen? Jouw financieel adviseur helpt

Overweeg je extra af te lossen of denk je dat je woning meer waard is geworden? Je financieel adviseur kan je helpen. Ook kan die je vertellen of je in aanmerking komt voor de taxatie via Calcasa. Je kan dit ook zelf checken door je postcode in te vullen op de website van Calcasa.